Medikaltürk Dergisi Haziran 2021 Sayısı Halis Çimili Röportajı

Medikaltürk Dergisi, TriaTech Tıbbi Sistemler San. ve Tic. A.Ş. Satış Direktörü Sn. Halis Çimili ile yaptığı röportaja Haziran 2021 sayısında yer verdi.

İlaç ve Tıbbi Malzeme Yönetim Sistemlerinin sağlık tesisleri için önemini, faydalarını, yatırım geri dönüşünü ve pazarda STOCKART’ın mevcut özellikleri ile rakiplerinden nasıl bir adım daha ileride konumlandığını, sistemin avantajlarını ve markanın hedeflerini konu alan bu röportajı keyifle okumanızı diliyoruz…

İlaç ve Tıbbi Malzeme Yönetim Sistemleri dendiğinde ne anlamalıyız? Sağlık kurumları için nasıl bir öneme sahip?

Aslında birçok insana uzak olan ama sağlık alanında çok önemli bir değere sahip olan bu sistemi; hastaneye ana depodan giren bir ilacın ya da tıbbi malzemenin, hastaya ulaşmasına dek geçirdiği tüm süreci, hasta güvenliği, bakım kalitesi ve masraf yönetimi açısından kontrol etmeyi sağlayan özel yazılım ve donanımlara sahip bir sistem olarak ifade edilebilir. Sistemin sağlık kurumları açısından değeri oldukça yüksektir. Bu konuyu iki farklı alanda incelemek gerekir. İlki ve en önemlisi, hasta güvenliği ve bakım kalitesinin arttırılmasına yardımcı olması, diğeri ise hastanelerde personel giderlerinden sonra en büyük gider kalemi olan İlaç ve Tıbbi Malzemenin masraf yönetimini sağlayarak, sağlık kurumlarına mali açıdan çok büyük avantajlar sağlamasıdır.

İlaç ve Tıbbi Malzeme Yönetim Sistemleri maliyetlerin azaltılmasına nasıl katkı sağlıyor?

Standart 500 yataklı bir hastanede, günde toplamda yaklaşık 15.000 adet, sadece ilaç ve tıbbi malzeme alımı yapılmaktadır. İlaç ve Tıbbi Malzeme Yönetim Sistemi sayesinde, hastanede ilaç ve tıbbi malzemelerin envanter, iade ilaç ve SKT gibi süreçleri kontrol altına alınmakta, izlenmekte ve gerekli bölümlere tüm hareketler raporlanmaktadır. Bu sayede süreç sırasında oluşabilecek tüm olası ilaç ve malzeme kaçakları minimize edilmekte ve süreç iyileştirme tavsiyeleri kuruma iletilmektedir.

Bir sağlık kurumu bu sisteme yatırım yaptığında, yatırımının geri dönüşü ne kadar sürede sağlanıyor?

Bu konuda hem ülkemizde hem de dünyada yapılmış çok sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmalardan çıkarılması gereken en önemli sonuç ise kurulumu başarıyla tamamlanan İlaç ve Tıbbi Malzeme Yönetim Sistemlerinin, hastanelere mali açıdan mutlaka fayda sağlamış olmasıdır. Sistemlerin yatırım geri dönüşüne birkaç farklı pencereden bakılmalıdır. Bilindiği üzere hastanelerde en çok ilaç ve tıbbi malzeme özellikli, yönetilmesi zor bölümler olan; yoğun bakım, acil ve ameliyathane servisleridir. İlaç ve tıbbi malzeme yönetim sistemleri sadece bu bölümlere kurulduğunda, yatırım geri dönüşü hastane yapısına göre 12-18 ay arasında sağlanmaktadır. Tüm hastane kurulumunu göz önüne alırsak bu süre 24 ayı geçmemektedir.

Peki tüm bu ilaç ve tıbbi malzeme yönetim sisteminin avantajlarını değerlendirdiğimizde STOCKART® neden tercih edilmeli sorusunu nasıl yanıtlarsınız?

STOCKART® oldukça genç, dinamik, ancak arkasında bu alanda yaklaşık 20 senelik tecrübeye sahip bir ekibin ürünüdür. Zaten genç bir ürün olmasına rağmen hem yerel hem de global pazarda 5 senede, 13 farklı ülkede, 35 farklı sağlık tesisinde, başarılı kurulumlara imza atması da arkasında bulunan bu tecrübenin göstergesidir.

Özellikle STOCKART® sistemlerinin global pazarda bu kadar kısa sürede, birçok ülkeye yayılmasının en büyük nedeni, farklı menşeili ürünlerde yer almayan özellikleri ile ilgili ülkenin ihtiyaçlarına hızlıca uyum sağlayabilmesidir.

 Buna örnek olarak STOCKART®’ı rakiplerinden bir adım öteye taşıyan, rakiplerinin sınırlı sunduğu dil seçeneğinin aksine, sınırsız dil seçeneği imkânı sağlamasıyla SMARTLingual yazılımıdır.  SMARTLingual’da farklı dil seçenekleri olduğu gibi, aynı dillerin kullanımlarına göre farklı ülke varyasyonları da mevcuttur.

Ayrıca birçok Avrupa ülkesinde ihaleler yalnızca fiyat bazında değerlendirilmemekte, bunun yanı sıra, ürünler için teknik puanlama da yapılmaktadır. Bu teknik puanlama sayesinde, rakiplerine üstünlük sağlayan STOCKART®, sahip olduğu birçok özelliği nedeniyle yüksek teknoloji puanı farkı ile ihaleleri kazanmaktadır. Buna bir örnek olarak İsveç’te kazanılmış, Östergötland bölgesindeki tüm hastaneleri içeren ve kurulumları 4 yıl boyunca devam edecek çerçeve ihale projesini verebiliriz.

Türkiye’de ise yakın zamanda Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri ve Medipol Üniversitesi Hastaneleri gibi önemli sağlık kurumlarında başarıyla tamamladığımız projelerimiz mevcuttur.

STOCKART® İlaç ve Tıbbi Malzeme Yönetim Sistemleri için hedefleriniz neler?

Kısa vadede baktığımızda, pandemi süreci ve sonrası hedeflerimizde olan projelerin gerçekleştirilmesi için yoğun bir şekilde çalışmaktayız. Orta vadede ise Türkiye’de üretilen yerli ve milli ürünümüz STOCKART®’ın şu an için kurulumu olmayan tek kıta olan Kuzey Amerika pazarında yer almasını hedeflemekteyiz.